Grön vätgas görs med vattenelektrolys och grön elektrisk energi. Vattenmolekylen som består av två väte- och en syreatom bryts upp och vi får vätgas och syrgas.
Det finns olika typer av elektrolysörer. Den vanligaste idag är alkaliska följt av PEM. Nu finns även vår egen Electron Beam elektrolysör som är en helt ny revolutionerande metod för att framställa vätgas.
Detta är den äldsta och vanligaste tekniken. Man använder en alkalisk elektrolyt som vanligtvis är en vattenlösning med kaliumhydroxid (KOH) eller Natriumhydroxid (NaOH) för att leda ström mellan plattorna.
Den har använts i flera decennier och är den teknik som används i storskaliga projekt och har stordriftsfördelar. En utveckling är trycksatta alkaliska elektrolysörer som gör dem mera flexibla.
Nackdelen är att energiförbrukningen är högre. Normalt behövs drygt 50 kWh för att producera ett kg vätas.
PEM-elektrolysör, eller protonutbytesmembran-elektrolysör, använder ett fast polymermembran som elektrolyt.
Denna typ av elektrolysör har högre effektivitet och kortare uppstartstid jämfört med alkaliska elektrolysörer. De är något mer energieffektiva än alkaliska elektrolysörer och kan arbeta under högre tryck.
Men de är också dyrare, använder ädelmetaller som iridium och palladium samt har även högre underhållskostnader.
Dessutom kräver de att man använder ultra-renat vatten.
Detta är ett helt nytt sätt att producera vätgas från vatten. Istället för att få en jonvandring med åtföljande oxidation och reduktion så slås vatten-molekylerna sönder med ett elektromagnetiskt flöde som har en exakt energi och våglängd.
Betydligt mindre energi behövs för att sönder-dela vatten på det här sättet och endast 10 kWh räcker för att producera 1 kg vätgas!
Den har en snabb uppstartstid, fungerar i rumstemperatur och normalt tryck samt producerar ingen överskottsvärme. En annan fördel är att ingen elektrolyt behövs utan bara vanligt vatten som inte ens behöver vara extra rent. Det går t.o.m. att använda havsvatten!
Den största och mest uppseendeväckande fördelen med SCL's teknik är den låga energimängd som krävs för vätgasproduktionen. Den elektriska energi som krävs är bara en femtedel jämfört med andra elektrolysmetoder. Det är så uppseendeväckande att man måste se det för att kunna tro på det.
En annan är att vilket som helst vatten kan användas. Då det behövs 10 liter vatten för varje kg vätgas så blir vattenförbrukningen hög och om detta måste renas blir det ett extra moment och kostnad.
En ytterligare fördel är att processen inte har några energiförluster. Energiförluster ger normalt värme som måste kylas ned. Här håller vattnet ca 40 °C hela tiden och ingen kylning behövs.
Flera företag satsar stora resurser på forskning och att kunna producera vätgas med mindre energiförluster. T.ex. Hysata i Australien som hävdar att deras nya teknik levererar världens billigaste vätgas. De har fått ner energiförbrukningen till 41,5 kWh/kg och kallar det 95% effektivitet. Man får hoppas att de är betydligt bättre på vätgas än på procenträkning.
Att tekniken från SCL och Professor Lee kan producera 1 kg vätgas med endast 10 kWh/kg låter för otroligt för att vara sant. Detta ger helt nya möjligheter att få lönsamhet samt minskar beroendet av tillgången på elektricitet.